Україна отримає два мінні тральщики (фото)

Війна з Росією, ЗСУ

Нідерланди передадуть Україні два тральщики класу Alkmaar для знешкодження мін та берегової охорони українських акваторій.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на міністра оборони Нідерландів Кайса Оллонгрена під час брифінгу в Одесі.

Очікується, що Україна отримає ці кораблі у 2025 році.

Також Нідерланди та Бельгія візьмуть на себе зобов’язання з підготовки українських моряків до застосування цих кораблів.

“Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати їжу, для того, щоб торгувати. І це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Нідерланди надають два мінні тральщики класу Alkmaar і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали, як використовувати ці кораблі“, — сказала Оллонгрен.

Мінні тральщики класу Alkmaar

Alkmaar – це клас мінних тральщиків, розроблений спільно в інтересах Бельгії, Франції та Нідерландів на основі французьких тральщиків типу Circе. Усього для трьох флотів у 1980-1990-х роках було побудовано 35 кораблів.

Три країни будували власні корпуси, але кожна з них відповідала за певні складові суден: Франція надала протимінні комплекси та електронні системи, Нідерланди подбали про силові установки, а Бельгія поставила системи генерування електроенергії.

У Королівському флоті Нідерландів кораблі класу Alkmaar спочатку мали подібну до бельгійської та французької версій конструкцію – зі стандартною водотоннажністю 520 тонн, проте пізніше вона зросла до 571 тонни, а потім і до 630 тонн.

Для нідерландських тральщиків демонтували заплановані 20-мм гармати, залишивши лише три 12,7-мм кулемети.

До екіпажу судна входять 4 офіцери, 15 людей сержантського складу та ще 17 – рядового складу.

Із 2003 року мінні тральщики почали модернізувати – встановили вдосконалену електроніку, включаючи систему бойових даних Atlas Elektronik INCMS. Також встановили гідролокатор Thales 2022 Mk III та системи ідентифікації та знешкодження мін Atlas Seafox і Double Eagle Mk III Mod 1 ROV.

Ці тральщики можуть не лише знаходити та знешкоджувати міни, а й бути логістичними суднами для транспортування вантажів і боєприпасів.