Знищення літака Ан-225 «Мрія»: СБУ повідомила про підозру екскерівникам ДП «Антонов» (фото)

Війна з Росією, ЗСУ

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому керівництву ДП «Антонов».

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на пресслужбу СБУ.

Йдеться про колишніх гендиректора ДП «Антонов», його заступника та начальника підрозділу з авіабезпеки.

За даними слідства, їхні дії призвели до знищення літака Ан-225 «Мрія» російськими окупантами.

Двом фігурантам суд вже обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, напередодні повномасштабного російського вторгнення посадовці не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для його підготовки до захисту.

“СБУ встановлено, що у період січня-лютого 2022 року посадовці прямо заборонили українським військовим зводити оборонні укріплення та фортифікаційні споруди на летовищі. Для цього віддали розпорядження заблокувати допуск бійців Нацгвардії на територію об’єкта”, – йдеться у повідомленні.

У Службі безпеки наголошують, що такі дії призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого українського аеродрому і навколишніх населених пунктів, а також до знищення транспортного літака Ан-225 «Мрія».

На підставі зібраних доказів трьом фігурантам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, яке призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків). Двом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

“Вживаються комплексні заходи для притягнення до відповідальності також колишнього заступника гендиректора ДП «Антонов» який наразі переховується від правосуддя. Його оголошено у розшук”, – повідомили у СБУ.

Підозрюваним загрожує до 15 років ув’язнення.

Зруйнований Ан-225 Мрія під накриттям в аеропорту Гостомеля. Фото: BABYLON'13

Нагадаємо, внаслідок бойових дій на території летовища «Київ-Антонов-2» в Гостомелі було знищено 3 літаки державної компанії «Авіалінії Антонова» – Ан-26, Ан-74 та Ан-225. Ще 5 були пошкоджені. Це Ан-12, Ан-22, Ан-28, Ан-132D та Ан-124-100-150.