Аеророзвідка 80 ОДШБр знищила російський ЗРК Тор-М2 (відео)

Війна з Росією, ЗСУ

Українська аеророзвідка 80 окремої десантно-штурмової бригади у складі розвідувально-ударного комплексу знайшла та знищила російський зенітно-ракетний комплекс Тор-М2 на Луганщині.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на командира взводу БПЛА 80 десантно-штурмової бригади Ігора Сидоренка.

Під час розвідувальної операції підрозділу аеророзвідки вдалось натрапити на вогневу позицію російського зенітно-ракетного комплексу в тилу противника.

“Спочатку нам пощастило, що сучасний російський ракетний комплекс ТОР -М2 вартістю $30 мільйонів не влучив в наш літачок своєю ракетою вартістю $80 тисяч. Нам пощастило, помітивши поруч розрив ракети, не злякатися другого пуску, а по сліду ракети знайти і відстежити, куди цей комплекс сховався“, – написав Ігор у своїх соцмережах.

Згодом, за наданими розвідниками відеоматеріалами, аналітик Neonhandrail верифікував місце та опублікував на своїй сторінці у Twitter точну геолокацію та координати вогневої позиції російського зенітного розрахунку. Окупанти стояли біля траси Р-66 між селом Нежурине та Дачне ( 49.387964, 38.081346 ).

Після невдалого пуску зенітної ракети по українському безпілотнику, розрахунок російського Тор-М2 вирішив покинути скомпрометовану позицію, але сховатися все одно не зміг.

Оператор БПЛА 80-ї ОДШБр відслідкував російських зенітників аж до запасної позиції в лісі біля села Дачне Сватівського району ( 49.402440, 38.093152 ). Там росіяни намагались сховати свою машину від українського дрону.

Розвідники скоригували вогонь українських артилеристів і ті поцілили у російський ЗРК.

“Потім, в рамках того ж польоту, нам пощастило скорегувати стрільбу гаубиці М777 так, що на максимальних для гармати відстанях найближчий розрив був в декількох метрах від установки, а це значить, що антени ТОРа пошкоджені і комплекс надовго (може назавжди) вийшов з ладу“, – написав командир взводу БПЛА.

Максимальна дальність стрільби гаубиці М777 становить 24,7 км звичайним снарядом та 30 км – активно-реактивним. Снаряд гаубиці упав за декілька метрів від цілі, що мало б призвести до чисельних уражень легкоброньованої машини ударною хвилею та осколками. Такі ушкодження мають вивести з ладу Тор-М2 на довгий час.

9К332 Тор-М2

Тор-М2 – це російський зенітний ракетний комплекс малої дальності, що призначений для ураження літаків, гелікоптерів, крилатих, протирадіолокаційних та інших керованих ракет, плануючих та керованих авіабомб та безпілотних літальних апаратів.

Тор-М2 здатен виявляти цілі на дальностях до 27 км. Він може уражати цілі на дистанції до 12 км, та на висотах до 6 км (10 км – для Тор-М2 з ракетою 9М338). Максимальна швидкість цілей, які здатен уразити цей ЗРК, становить 700 м/с. Одна самохідна пускова установка може нести 16 ракет.