У ГУР розібрали збитий іранський дрон Mohajer-6 (фото)

Війна з Росією, ЗСУ

Українська розвідка та профільні фахівці розібрали та вивчили збитий у вересні над Чорним морем російський багатоцільовий безпілотник іранського виробництва Mohajer-6.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на ТСН.

Представники Головного управління розвідки Міноборони України зазначили, що іранський виробник намагався ретельно приховати країну виготовлення цього безпілотника.

Збиті ворожі дрони допомагають українським військовим виявити слабкі місця цієї безпілотної техніки, а це дає більше знань для кращої боротьби з ними. Особливо, кажуть, допомагають у цій справі неушкоджені зразки, які потрапили до рук ЗСУ.

Українські військові фахівці під час досліджень виявляють походження деталей, які використовуються для виготовлення цих безпілотників.

“Коли ми отримуємо цілий зразок, який можна розібрати і подивитися, як працює одна система із другою, то це набагато краще, ніж коли ми маємо уламки”, – каже представник ГУР.

Розвідники зазначили, що Mohajer-6, якого збили у вересні, розкрутили буквально до останнього гвинтика.

Начинка безпілотника – переважно іноземна. У дрона австрійський двигун Rotax Aircraft Engines, японські, китайські та американські камери і лазерний далекомір. Це переважно цивільні комплектуючі, їх не вважають військовими товарами, але в українській розвідці розраховують, що інформація про їхнє походження дасть змогу ускладнити доступ Ірану до цих компонентів.

Цей Mohajer-6 був виготовлений у лютому цього року, тому не виключено, що українські військові захопили БПЛА під час одного із його перших вильотів.

Захоплений українськими силами іранський безпілотник “Mohajer-6”. Жовтень 2022. Україна. Фото з соцмереж

Фахівці кажуть, що в Ірані намагалися приховати сліди країни-виробника літального апарату. Однак походження дрона видали написи англійською із граматичними помилками.

“Ми лише на одному пристрої знайшли напис на фарсі, зроблений вручну, який вони просто не помітили, зі зворотнього боку на платі він нанесений”, – додають розвідники.

Багатоцільовий БПЛА Mohajer-6 призначений для проведення розвідки, спостереження та вогневого ураження. БПЛА має максимальну злітну вагу 600 кг, корисне навантаження 100 кг і дальність польоту 200 км. Тривалість його польоту становить 12 годин, а максимальна висота – 5400 метрів.