На боці України воюють п’ять чеченських батальйонів (фото)

Війна з Росією, ЗСУ

За територіальну цілісність України воюють п’ять чеченських добровольчих батальйонів.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на голова уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмеда Закаєва.

Ахмед Закаєв сформував в Україні п’ятий чеченський батальйон для війни проти російських окупантів.

Для цього він кілька днів провів у Херсонській та Запорізькій областях України.

За його словами, в Україні офіційно вже воюють чотири батальйони чеченців, три з них — у складі Збройних Сил України та Іноземного легіону.

Чеченський боець України на фоні захопленого російського танка Т-80БВ в Україні. Вересень 2022. Україна. Фото з соцмереж

А також добровольчий батальйон імені Шейха Мансура, який протистоїть окупантам ще з 2014 року.

Ініціатором створення батальйону імені Шейха Мансура став суспільно-політичний рух «Вільний Кавказ», який було створено у 2006 році.

Даний батальйон став другим після раніше сформованого батальйону ім. Джохара Дудаєва, який добре себе зарекомендував і отримав схвалення і підтримку з боку української влади.

Чеченський політичний і державний діяч Ахмед Закаєв у 1994 році був членом військового штабу Чеченської Республіки Ічкерія. У 1995 році отримав ранг бригадного генерала.

Ахмед Закаєв (праворуч) в Україні. Вересень 2022. Україна. Кадр з відео

Нагадаємо, Чеченська Республіка Ічкерія – самопроголошене державне утворення, яке виникло після розпаду СРСР.

Територія ЧРI перебуває під контролем російської влади з 2000 року після її силового включення до Російської Федерації як Чеченської Республіки.

 Чеченська Республіка Ічкерія на мапі

11 липня 2022 року народні депутати Верховної Ради України Олексій Гончаренко та Муса Магомедов зареєстрували проєкт постанови про визнання державного суверенітету Чеченської Республіки Ічкерія.