На Донбасі ліквідували російських солдат перекинутих з Курильських островів окупованих у Японії

Війна з Росією, ЗСУ

На Слов’янському напрямку Збройні Сили України ліквідували групу російських військових.

Про це інформує щоденна онлайн – газета  Голос ІФ з посиланням на українського журналіста Юрія Бутусова про ліквідацію росіян як служили у 18-й кулеметно-артилерійській дивізії армії Росії (в/ч 05812).

Операцію зі знищення окупантів провели українські бійці з 81-ї окремої аеромобільної бригади.

Також у бою брали участь бійці з окремого загону спеціального призначення «Омега» Національної гвардії України.

Російська 18-та кулеметно-артилерійська дивізія – це формування ракетних військ та артилерії Східного військового округу ЗС Росії.

Нарукавні знаки ліквідованих українськими військовими на Донбасі російських солдатів з 18-ї кулеметно-артилерійської дивізії армії Росії. Липень 2022. Україна. Кадр з відео від Юрія Бутусова

Штаб дивізії розташований у селищі Гарячі Ключі на острові Ітуруп, південної групи Курильських островів, біля Японії.

Ліквідовані українськими військовими на Донбасі російські солдати з 18-ї кулеметно-артилерійської дивізії армії Росії. Липень 2022. Україна. Кадр з відео від Юрія Бутусова

Дивізія примітна тим, що є єдиним кулеметно-артилерійським з’єднанням у збройних силах Росії.

Російська присутність на Ітуруп

Після окупації японських Курильських островів на Ітурупі були розміщені частини 355-ї стрілецької дивізії Радянського союзу.

Через складні погодні та побутові умови, а також труднощі з постачанням, у 1960 році всі сухопутні частини вивели з Ітурупа. Залишилися лише прикордонники, радіотехнічні підрозділи та винищувальний авіаполк.

Наприкінці 1970-х у зв’язку зі зростанням бойових можливостей Сил самооборони Японії та загостренням міжнародної обстановки радянське керівництво вирішило посилити оборону південних Курильських островів.

У травні 1978 року в навчальному центрі сухопутних військ, розташованому неподалік села Князе-Волконське, під Хабаровськом було сформовано 18-ту кулеметно-артилерійську дивізію, призначену для оборони островів Ітуруп і Кунашир.

На момент розпаду СРСР у складі кулеметно-артилерійського полку були: танкова рота (10 танків Т-55), артилерійський дивізіон (2 батареї 152-мм гармат «Гиацинт-Б»), батарея РСЗВ «Град-1», протитанкова батарея 100-мм знарядь БС-3, зенітний ракетно-артилерійський дивізіон (батарея ЗСУ-23-4 та батарея «Стрела-10»), а також 3 окремі роти: розвідувальна, зв’язки, ремонтна та взвод хімічного захисту. Такий склад озброєння формально зберігався приблизно до 2010 року.