Над Україною працюють одночасно літаки-розвідки Британії та США (відео+карта)

Війна з Росією, ЗСУ, НАТО

Розвідувальні літаки RC-135 та E-8 Повітряних сил Великої Британії та США одночасно перетнули повітряний простір України.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на Мілітарний.

Так, 30 грудня на онлайн мапі відстеження польотів авіації було зафіксовано з активним транспондером відразу два літаки-розвідники.

Американський літак бойового управління та цілевказівки Boeing E-8C Joint STARS попрямував на розвідку Донецької та Луганської області.

Британський літак радіоелектронної розвідки RC-135 попрямував через Україну до Чорного моря для моніторингу окупованого Криму.

Станом на 17-ту годину літаки продовжують розвідувальну роботу.

Літак бойового управління та цілевказівки E-8C Joint Stars створено на базі пасажирського лайнера Boeing 707-300, він призначений для відстеження та управління бойовими діями наземних військ.

E-8 Повітряних сил США над Україною. 30 грудня 2021
Boeing RC-135 — сімейство великих розвідувальних літаків, які використовуються ПС США та Королівськими ПС Великої Британії для збору, обробки та передавання розвідувальної інформації.

RC-135 Повітряних сил Великої Британії над Чорним морем. 30 грудня 2021

Нагадаємо, 28 грудня Сполучені Штати вперше відправили до України, для моніторингу Донбасу, літак бойового управління та цілевказівки E-8 Joint Stars.

27 грудня американський літак-розвідник Boeing RC-135V Rivet Joint з позивним HOMER19 Повітряних сил США моніторив території Донбасу та Приазов’я. Також 11 грудня у повітряному просторі України було помічено великий розвідувальний літак RC-135W Повітряних сил США.

RC-135V Rivet Joint ПС США. Фото з відкритих джерел
Раніше у повітряному просторі України розвідку проводили безпілотні літальні апарати RQ-4B Global Hawk Повітряних сил США. У квітні 2021 року поблизу окупованого Росією українського Криму працювали одразу два стратегічних безпілотних літальних апарати RQ-4B Global Hawk.