У ГУР показали унікальні кадри роботи в аеропорту Кабула (відео+фото)

Військові конфлікти, ЗСУ, НАТО

Головне управління розвідки Міністерства оборони України показало унікальні кадри роботи в аеропорту Кабула під час евакуації громадян з Афганістану.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо. 

Незважаючи на те, що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані нам вдалося досягнути приголомшеного результату — Україна посіла 8 місце за кількістю евакуйованих осіб серед Європейських країн — евакуйовано понад 700 осіб, повідомили у пресслужбі ГУР Міноборони.

Серед евакуйованих були громадяни України та громадяни інших держав, в тому числі представники ООН, члени правозахисних організацій, співробітники засобів масової інформації, а також люди, що співпрацювали із коаліційним контингентом.

Для того, щоб знайти та безпечно забрати людей з евакуаційного списку спецпризначенці ГУР пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту Кабула.

“На таке ризиковане рішення не наважувалися жодна з інших евакуаційних місій, бо зона за територією аеропорту вже знаходилася під контролем бойовиків «Талібану». Проте саме такий підхід дозволив в стислий період знайти та забрати максимально можливу кількість людей узгоджених на евакуацію, – йдеться у повідомленні Головного управління розвідки”.

Нагадаємо, що завдяки діям наших військових вдалось евакуювати групу перекладачів, які співпрацювали з канадською армією.

Спецпризначенці ГУР МОУ під час евакуації громадян з Афганістану

Після теракту у аеропорту Кабула його летовище покинув останні канадський евакуаційний рейс і офіційні представники Канади заявили, що готові прийняти біженців з Афганістану якщо ті зможуть самостійно дістатися третіх країн.

Оскільки в аеропорту перебував наш літак, що прибув зі спецпризначенцями ГУР МОУ, Канада звернулась до України з проханням евакуювати перекладачів, яких згодом заберуть з Києва.

Спецпризначенці ГУР МОУ під час евакуації громадян з Афганістану

Наші спецпризначенці знали номерні знаки двох мікроавтобусів, у яких знаходились перекладачі, та які не могли безпечно дістатися до аеропорту. Вийшовши у місто пішки, ГУРівці знайшли ці автівки та доставили їх у аеропорт неушкодженими.

Перекладачі були вражені сміливістю та рішучістю українських розвідників, які пішли на ризик аби їх врятувати, адже ситуація здавалась приреченою.

Ексклюзивні кадри з евакуаційної місії спецпризначенців ГУР в Кабулі: