ВМС України визначилися як модернізовувати «Айленди» (фото)

Війскові технології, ЗСУ

Катери типу «Айленд» ВМС України планується оснастити 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72.

Про це повідомляє щоденний портал Воїн-інфо з посиланням на видання «Думская».

Джерело видання «Думская» в командуванні ВМС України повідомив, що рішення про переозброєння «Старобільська» і «Слов’янська» вже прийнято.

За його словами, катери оснастять 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72, ​​які зараз модернізуються на одному з українських підприємств.

Раніше видання повідомляло про один з варіантів, що полягає в установці на «Айленди» радянських торпед і бойової інформаційної системи управління зброєю «Контур» виробництва однієї з українських компаній.

АК-306 - радянська шестиствольна автоматична корабельна артилерійська установка калібру 30 мм

Начальник управління кораблебудування командування ВМСУ капітана першого рангу Василь Радчук підтвердив, що такі плани були.

Додатково він повідомив, що прийнято рішення про модернізацію і переозброєння патрульних катерів «Старобільськ» та «Слов’янськ» на національних підприємствах.

Правда, установку торпед на катерах офіцер тоді називав «чутками», але тим не менш запропонував оцінити цю пропозицію:

«Багато чуток в мережі Інтернет щодо можливого встановлення на цих катерах торпедних апаратів або ракетної зброї. Перш за все потрібно оцінити все це з технічної точки зору, чи варто взагалі це робити, оскільки катера вже побудовані і повністю готові до застосування », – сказав він.

Модернізація

Радчук додав, що «найближчим часом буде сформований проєкт технічного завдання і після цього командування національних ВМС очікує, що почнеться процес практичної реалізації заходів модернізації».

Начальника управління кораблебудування повідомляв, що «на катерах передбачається установка артилерійських систем, що знаходяться на озброєнні Військово-морських сил України».

«Плануємо оснастити їх сучасним обладнанням з виявлення цілей і надання цілевказівки для застосування зброї. Додатково встановимо систему пасивного захисту та інші важливі корабельні системи », – зазначив він.

За відомостями «Думській», розробкою бойової інформаційно-керуючої системи «Контур» займалося НВО «Квант-навігація».

Торпеди СЕТ-72 розроблялися і допрацьовувалися НВО «Клівер» в якому зараз на посаді радника числиться колишній командувач ВМСУ, відомий тим, що відмовився у 2014 році від поставки «Айленд» до України.

ВМС України визначилися як модернізовувати «Айленди». Торпеда СЕТ-72. Фото з відкритих джерел

За попередньою інформацією видання «Думская», встановлення однієї такої системи на катер складе понад 100 мільйонів гривень.

Проте вона вже включена в державне оборонне замовлення на 2021 рік.

Також офіцер ВМС України розповів про те, що три нових «Айленда», прибуття яких очікується в наступному році, будуть оснащені американськими системами озброєння.

«Визначено американські підприємства-підрядники, які повинні забезпечити ці катери додатковим озброєнням, обладнанням і технічними засобами. Є висока ймовірність, що катери надійдуть в Україну вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва», – сказав він.