Радіо Свобода розказала про спецосперацію ВМС проти Росії (відео)

ЗСУ, Історія війска

Радіо Свобода розказала про спецосперацію ВМС ЗС України проти дій Росії поблизу узбережжя Криму у 2013-у році. Про це інформує Воїн-інфо на Радіо Свобода.

Тоді українські військові моряки шукали російський гідроакустичний буй, встановлений на рейді неподалік українського Севастополя.

Але зараз про все попорядку:

У 2013-у році Київський інститут гідроприладів тестував новітнє оборонне обладнання – гідроакустичну станцію «Олімп», що розроблялась в інтересах іноземного замовника.

Цей прилад призначений був виявляти підводні човни в пасивно-направленому режимі, на частотах від нуля герців до декількох сотень герців. Тестувати гідролокатор допомагало водолазне судно ВМС України «Почаїв».

Водолазне судно «Почаїв» з підводним апаратом «Риф» на борту

Влітку 2013-го, якраз коли співробітники інституту були в Криму, гідролокатор «Олімп» запеленгував невідомий сигнал.

Але гідролокатор «Олімп» визначав лише напрям із похибкою у 15°, для того щоб встановити точне місце знаходження було необхідно мати ще один такий пристрій розміщений на відстані від першого.

Приблизне місце виявлення невідомого об'єкта

Але у військово-політичному керівництві вирішили діяти миттєво – залучили плавсклад ВМС ЗС України для пошуку невідомого пристрою.

Детально про цю подію можна поглянути у сюжеті:

Про знайдений розвідпристрій Радіо Свобода писало ще у 2013 році, і тоді пресцентр російського флоту назвав цю інформацію «дивною настільки, що не потребує якихось роз’яснень».

Після появи нових доказів ми надіслали запит у Міноборони Росії, але відповіді поки що не отримали. Ми також направили запити в СБУ, РНБО, Збройні сили України і запитали про подробиці спецоперації виявлення розвідувального «кримського буя» і поцікавилися, де нині зберігається знайдений кабель. Українські інстанції відповіли, що за цією темою запитувана інформація відсутня.