Щоденне зведення речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил

ЗСУ
Щоденне зведення речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил
26 хвилин тому | ID: 50032
Щоденне зведення речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил

Слава Україні! Вашій увазі щоденне зведення прес-служби Міноборони України щодо хронології подій та ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил.

1. Протягом 27 травня, обстановка на лінії бойового зіткнення, порівняно із позаминулою добою, суттєво не змінювалася. З боку російсько-окупаційних військ продовжувалися збройні провокації. Зокрема, зафіксоване застосування окупантами забороненого Мінськими угодами озброєння.

2. На Луганському напрямку російсько-окупаційні війська здійснили 3 прицільні обстріли оборонних позицій Українських героїв.

Після 05.20 ранку наші захисники Миколаївки Другої зафіксували розриви декількох ворожих мін 82-го калібру. Противник вів обстріл з напрямку від окупованого ним смт Гольмівський. Також протягом 40 хвилин ворог застосовував тут гранатомети та великокаліберні кулемети.

 З 08.45 бойові дії розпочалися в районі н.п. Південне. Тут з напрямку від шахти Гагаріна окупованої Горлівки ворог протягом півгодини вів вогонь із гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Після відносно тривалого затишшя вдень, з 20.10 від Горлівки окупанти розпочали обстріл з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї поблизу Майорська.

Наші захисники України придушували ворожу активність черговими вогневими засобами, при цьому чітко дотримуючись Мінських домовленостей.

3. На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська здійснили протягом минулої доби 1 прицільний обстріл.

З 11.50, з напрямку від окупованого міста Докучаєвськ ворог протягом 5 хвилин випустив по нашим оборонцям селище Березове 8 мін калібру 82 мм та вів обстріл із АГС.

4. Загалом протягом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 4 збройні провокації, при цьому двічі застосовуючи міномети 82-го калібру.

Захисники України не порушуючи Мінські угоди, вели адекватні оборонні дії та застосовували у відповідь чергові вогневі засоби. За даними розвідки Штабу ООС, протягом минулої доби у складі російсько-окупаційних військ поранено чотирьох окупантів.

За наявною інформацією, втрат внаслідок ворожих обстрілів протягом минулої доби серед наших Українських героїв немає.

5. Щодо обстановки на лінії фронту сьогодні, 28 травня.

Від початку поточної доби станом на 12.00 російсько-окупаційні війська порушили режим тиші 2 рази, застосовуючи міномети.

З 05.00 ранку ворожу збройну провокацію зафіксовано в районі Мар’їнки. Від окупованого смт Олександрівка ворог протягом години випустив по позиціях наших воїнів 30 мін калібру 120 мм.

Пізніше, з 09.30 на приморській ділянці окупанти цілили з мінометів цього ж 120-го калібру по наших оборонцях Широкиного. Протягом 50 хвилин ворог випустив 7 мін цього калібру з напрямку від окупованого села Безіменне.

Внаслідок ворожих обстрілів від початку поточної доби поранено одного нашого захисника. Воїна евакуйовано до військового мобільного госпіталя.

6. За повідомленням Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування російських окупаційних військ посилює заходи щодо забезпечення укомплектованості підрозділів з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Зокрема, т.зв. “військкомати” на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей намагаються забезпечити черговий набір на контрактну службу, у т.ч. за рахунок осіб, які раніше звільнялись від призову за станом здоров’я або мають судимість.

При цьому, зросла кількість затримання представниками т.зв. “республіканських силових структур” чоловіків віком від 18 до 60 років за порушення т.зв. “комендантської години” та іншими надуманими обвинуваченнями з метою подальшого проведення з ними роз’яснювальної роботи, у т.ч. шляхом фізичного впливу для “мотивації” проходити військову службу у підрозділах окупантів. Найбільший інтерес т.зв. “силовики” проявляють до колишніх найманців, які раніше звільнились за небажанням продовжувати контракти з російським окупаційним командуванням.

7. Підрозділи Об’єднаних сил перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Полковник Дмитро Гуцуляк з Прес-центру Міністерства оборони України