“Харківський автомобільний завод”: ремонт та модернізація інженерних машин

Війскові технології, ЗСУ

ДП “Харківський автомобільний завод”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, є одним з небагатьох підприємств українського оборонно-промислового комплексу, яке спеціалізується на ремонті машин, починаючи від колісних та гусеничних тягачів, закінчуючи інженерною технікою та бронетранспортерами.

“Харківський автомобільний завод” за роки війни відновив та модернізував понад 600 одиниць військової техніки. Зокрема завдяки зусиллям 200 робітників заводу до українського війська надійшли понад 250 одиниць МТ-ЛБ та понад 60 одиниць землерийних машин ПЗМ-2 та екскаваторів ЕОВ-4421, вкрай необхідних для облаштування оборонних позицій.


Окрім того, харківське підприємство на постійній основі проводить модернізацію БТР-60 та БТР-70. Модернізовані бойові машини, замість архаїчної системи з двох застарілих бензинових карбюраторних двигунів, оснащуються одним дизельним двигуном. За роки війни завод направив до українського війська понад 40 відремонтованих та модернізованих БТР-60 та БТР-70.

Необхідно зазначити, що до 2017 року це підприємство не було завантажено на повну потужність та не мало чіткої стратегії. Але після завершення формування бронетанкового кластеру “Укроборонпрому”, “Харківський автомобільний завод” отримав чіткий план розвитку та розпочав опанування ремонту та модернізації нових видів техніки, адаптувавши свою спеціалізацію під нагальні потреби українського війська.

Наприклад, за останні роки підприємство опанувало ремонт шляхопрокладачів БАТ-2, інженерних машин розгородження ІМР та установок розмінування УР-77. Загалом підприємство може ремонтувати та модернізувати понад 30 найменувань гусеничної, автомобільної, інженерної та бронетехніки, а також понад 10 найменувань двигунів до неї.
Таким чином “Харківський автомобільний завод” за останні роки значно розширив можливості з відновлення спеціалізованих інженерних машин, які необхідні українській армії для створення фортифікаційних споруд, важливих інфраструктурних об‘єктів, а також проведення робі

Залишити відповідь