Війна в Сирії – хроніка подій за 25-26 березня

Без рубрики

Після зачищення територій, яку контролювала ІДІЛ надаю нову інфографіку про розподіл землі в Сирії.

Сирійські Демократичні Сили: Місто Ракка, однойменної провінції, що під контролем Демократичних сил захлиснула хвиля нападів на курдів з YPG, які структурно входять до СДС. Напади частіше проходять в західних районах міста. Відповідальність поки що ніхто на себе не взяв.

Бойовики Ісламської Держави атакували контрольно-пропускний пункт Демократичних сил Сирії в Манбиджі вчора вночі. Загинули 9 бійців СДС.

Ще, бойовики сплячих осередків ІДІЛ здійснили напад на машину СДС в місті Тхібан на сході країни.

Командир Демократичних сил Сирії: «Рішення Дональда Трампа залишити певну кількість військ в Сирії – є вирішальним для наступного етапу боротьби з ІДІЛ. Поки загрозу ІДІЛ не ліквідували повністю. Він підкреслив, що вдячний генералу Центрального командування збройних сил США Вотелу і Бретту МакГерку.

Сили Коаліції завдали 193 авіаудари по об’єктах ІДІЛ в Сирії в період з 10 по 23 березня. Під час захоплення Багхуза: в результаті ударів знищено 104 машини, 63 маршрутів постачання, 39 бойових позицій, 31 джихад-мобілів, 9 тактичних машин, 6 танкерів, 4 збройових склади, 2 центра командування та управління, 1 тунель.
Сьогодні сили Коаліції поновили авіаудари в районі Джебаль Аль-Багхуз на сході Дейр-Ез-Зор.

Туреччина: ЗС Туреччини та рашки сьогодні провели перше скоординоване патрулювання в сирійському районі Талль-Ріфаат провінції Алеппо. Про це повідомило Міноборони Туреччини на своїй сторінці в Twitter. «В рамках досягнутих домовленостей, ЗС Туреччини і росії провели перше незалежне скоординоване патрулювання в сирійському районі Талль-Ріфаат з метою забезпечення стабільності та запобіганню атак на збройні формування», – йдеться в повідомленні оборонного відомства.
Злив руснею курдів прискорився після залишення американців в Сирії.

Черговий турецький конвой з 20 бронетранспортерів прямував до турецького спостережного пункту в селі Шер Магар в Джабал Шашбо на захід від Хама.

Ізраїль: Президент США Дональд Трамп під час зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху визнав ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами та підписав відповідну декларацію.

У засудженні такого кроку всі решта були як ніколи солідарні. Чекаємо на наслідки.
А поки Ізраїль гасить чергове загострення в секторі Газа. Велика кількість об’єктів ХАМАС вражена, серед них секретна штаб-квартира рух. Для гасіння ЦАХАЛ перекидає величезну кілкість танків на лінію зіткнення. Подейкують про масштабну військову операцію.

Залісся: Щось у лісі повиздихало і міністерство оборони мордору визнало загибель трьох військовослужбовців в Сирії (майор + 2 полковники). Ці «вояки» потрапили на пекельний експрес ще місяць тому. Зараз їх тіла доставлені в росію.

Русня з посіпками продовжує провокувати американців, намагаючись якимось чином ліквідувати табір біженців Рукбан, щоб звільнити місце під іранців.
Сьогодні в пункті пропуску «Джлеб» керівником російського Центру примирення ворогуючих сторін і контролю за переміщенням біженців на території САР, таким собі, генерал-майором купчішиним проведено анонсовану координаційну нараду по виробленню покрокових заходів, спрямованих на ліквідацію табору Рукбан.
Американська сторона звісно послали їх лісом та проігнорувала ініціативу. Більше того висунула ультиматум, що Коаліція не допустить в 55-ти кілометрову зону Ат-Танф учасників координаційної наради. Русня поскиглила та поїхала геть.

Великий Ідліб: Обстріли Ідлібу продовжуються, але їх щільність трохи знизилася.
Урядові війська провели артилерійські обстріли в районі Дхахра Абд Раббо, Шувахейнах, Аль-Рашидин, Заммар і Джизарія в Алеппо та в місті Кафр-Зіта і селу Кафр-Набуда на півночі Хама.
Російська авіація також активна в районі Ідлібу і Хама, але удари не завдають, лише спостерігають.

Опозиція на лінії фронту в Рашіддіні і біля наукового центру на заході міста Алеппо вела бої з проурядовими військами. З великокаліберної артилерії були поцілені позиції урядових військ в Телль-Кальбах біля Абу-Духур на сході Ідлібу.
Під час сутичок біля Абу Духур підтверджено загибель як мінімум 3-х солдат республіканської гвардії асада.

Сирія: Як що по проблемі табору Рукбан, русня займає про-іранську позицію то в провінції Дараа все навпаки. Імовірно забезпечуючи гарантії, що були надані Ізраїлю та Йорданії – русня напряму конкурує з Іраном.
Сирійський режим доручив завдання про формування місцевого ополчення в провінції Дараа. В цьому завданні русня та іранці покладаються на колишніх лідерів повстанців, які примирилися з режимом. Самі ж колишні опозиціонери намагаються дискредитувати та підірвати авторитет один одного.
Цікаво, що військова розвідка асада тут працює в інтересах іранців і тісно пов’язана з КВІР і Хезболлою. Чекаємо на розвиток.